Senaste inläggen

Av Ida - 11 maj 2007 14:13

Idag är det sista vårbladningsföreställningen. Det filmas, så det gäller verkligen att ge allt. Det känns lite vemodigt på något sätt. Det blir det absolut sista jag gör på skolan innan jag slutar. Aldrig mer kör med Jörgen. Svårt att tänka sig. fhuuuql Nu kom min katt och störde. Som ni ser. Faktum är att han lade sig på tangentbordet. Jag puttade bort honom och då försökte han sitta på min axel istället. Men det fungerade inte så bra så han lade sig mellan mig och tangenterna i stället. Dumma älskade katt.

Av Ida - 8 maj 2007 09:07

Idag är jag lite smått irriterad på Microsoft. Eller snarare deras skrivprogram. Jag har ännu inte räknat ut hur man stänger av stavningskontrollen. Och idag påpekar den bara en massa gojja. Till exempel markerar den och har sig när jag väljer att använda ordet nyttja. "Betrakta ordformen nyttjar" säger den. "I vanlig text kan den kännas invecklad och byråkratisk"

Av Ida - 7 maj 2007 16:15

Vet du hur man vet att man verkligen bor på landet?

Så här var det. För några dagar sedan kom jag hem med bussen som vanligt, men när jag skulle ta den ur cykelstället vid fabriken var där fullt med gubbar. En av dem frågade om jag skullehämta cykeln och jag sa att det skulle jag ju och tackade så mycket när han tog ut den åt mig. Sedan frågade ham varför jag cyklade, jag som hade körkort. Jag har aldrig förr sett människan och han vet var jag brukar ha cykeln och att jag har körkort. Förmodligen vet han precis vem jag är och vilka som är mina föräldrar. Detta tog jag i alla fall som bevis på att jag bor på landet.

Av Ida - 2 maj 2007 20:56

Som ni alla vet är det den andra maj idag. Alltså kan vi dra slutsatsen att det var den första maj igår. Jag vet inte vad ni tänker på när ni hör första maj, men jag tänker på demonstrationer. Ni vet, folket samlas på gator och torg för att kräva sin rätt. Och en av de främsta traditionerna på första maj är ju att just demonstrera. Med eller utan gatsten.

Demonstrerat har man gjort länge, man har gått med sina plakat gata upp och gata ned. Men första-maj-tågen startade faktiskt vid ett speciellt tillfälle. Nämligen år 1890 efter ett beslut om att arbetarna i alla länder på samma dag skulle demonstrera för kravet på åtta-timmars arbetsdag. Dagen kom att bli arbetarrörelsens egen dag, sossarnas dag, den röda dagen med stort D. Men sedan 1960-talet har allt fler organisationer och föreningar, som nykterhetsförbund och annat valt att använda dagen som ett tillfälle att få uttrycka sina åsikter. Idag har även flera partier på vänsterkanten tagit dagen till sina hjärtan och ser det som ett ypperligt tillfälle att ge borgarna en känga eller två. Detta med slagord som: ”Carl Bildt du har fel, Irak är inget TV-spel” eller "Rör inte LAS borgar-as”

Igår befann jag mig i Lund. Universitetsstaden i landskapet vi numera känner som Sverigedemokraternas näste. Men Lund passar inte in i den uppfattningen, invånarna tycks inte följa den främlingsfientliga trenden, utan håller i stället på global rättvisa. Det är inte för inte som staden blivit årets rättvisemärkta stad 2007.

Då jag aldrig tidigare deltagit i något demonstrationståg bestämde jag mig för att ta steget in i min tid som ung och revolutionär fullt ut. Jag läste om demonstrationerna som skulle äga rum och ibland fick jag en flyer i handen när jag var ute och handlade. Jag fann tillslut att det nog var vänsterns tåg som skulle passa mig bäst. De skulle denna dag protestera mot höjda kollektivtrafikspriser, det så kallade pigavtalet samt Sveriges inblandning i ”kriget mot terrorismen”

Så gick tåget. Stämningen var hög. Blåsorkestern var kraftigt på G och överallt på gatorna log människorna. Ja, till och med de bistra poliserna smålog och stampade takten lite försiktigt till internationalen. Och när vi gick där och ropade slagord som ”Ingen lön efter kön, höj varenda kvinnolön” och ”Georg Bush we know you, daddy was a killer too”, ja då slog det mig plötsligt att vårt tåg var längre än det socialdemokratiska tåg vi sett tidigare på dagen. Vänstern hade tagit över sossarnas dag! Hur kommer detta sig?

Personligen tror jag att sossarna tröttnade på Perssons tillrätavisande stämma och i stället raskt hoppade över till Ohly och hans kamrater.

Det slog mig också att de saker vi demonstrerade mot nu var ungefär desamma som de demonstrerade mot för länge sedan, då när arbetarrörelsen var ny och revolutionär. Och kanske inta alltid visste vad de revolutionerade mot.

Då den fösta maj 1890 demonstrerade man för åtta-timmars arbetsdag. Idag, 117 år senare, i ett alltmer stressat samhälle där föräldrarna känner att de inte har tid för sina barn och sjukskrivningstalen är höga, propagerar vi för sex-timmars arbetsdag i stället. Och då frågar jag mig, vad gör vi om ytterligare 120 år?

Av Ida - 30 april 2007 11:55

Vi vandrade på Lunds gator och möter plötsligt en ung man från naturskyddsföreningen som frågar om vi har tid en stund. Det hade vi. Särskilt då han såg mycket sympatisk ut och verkade trevlig. Han berättade om miljöfadderi och om naturskyddsföreningens arbete mot miljöförstöringen. Det lät bta och dessutom kunde vi inte med att efter 20 minuter säga nej, utan skrev på papprena. Men först efter löfte om att man inte behövde börja med fadderiet innan i höst då man tjänat lite pengar och förhoppningsvis inte behöver leva på vatten och bröd som nu innan studenten. 


Till det mer komiska hör att han plötsligt, mitt i informationen, frågar om vi tycker att han pratar mycket skånska (hans mamma är visst från Göteborg). Vi svarade att det gör han uppenbarligen inte då vi förstått varenda ord han sagt (haha). Sedan kom vi fram till att han nog inte pratade alls särskilt mycket dialekt då han själv inte alltid förstår skånska.


Valborg (förlåt, siste april som det heter här nere) blir svår att spendera på något annat sätt än i lägenheten då vi inte kommer in någonstans. Helst skall man vara tjugofyra. Annars tjugo med studentlegetimation. Är det en studenstad vi befinner oss i kanske?

Av Ida - 29 april 2007 21:35

Först vill jag rekommendera Thomas Andersson Wij! Vi var och såg denne man igår på Mejeriet i Lund och det var en av de bättre spelningar jag sett, även inräknat euforiska spelningar med Kaizers Orchestra och annat dansant. Jag säger bara mellansnacket! Det var de roligaste historier jag hört på länge och vi satt där och ville inte att han skulle sluta berätta. Och vi fick reda på anledningen till att han väljer att tolka Carolas "Evighet". Så här är det: nu när Gud har bekänt färg vad det gäller musikstil (Carola har sagt att det var Gud som sa åt henne att sjunga den) vill naturligt vis Andersson Wij också sjunga den. Haha! Humor tycker vi!


Idag har vi åkt bil i skåne. Det var trevligt. Ida körde, Malin läste kartan och farföräldrarna satt i baksätet och gaggade. Vi har fikat ungefär tre gånger och ätit middag en gång. Allt detta skedde mellan Beddinge strand och Simrishamn. Däremellan fick vi in ett besök på en konstig utställning i en konsthall och vid Ale stenar.


Något komiskt hände även denna dag. På fiket i Ystad kom vi att prata om spättekakor och att vi inte smakat denna delikatess (delikatess?) Utanför fiket satt två unga män och vi frågade om de tyckte om spättekaka och de sa att det gjorde de inte. Ida backade ut från parkeingen och fick naturligtvis kärringstopp och de unga männen skrattade mycket gott (men vänligt). Till det komiska hör att när vi vandrat upp mot Ale stenar möter vi dessa pojkar och de hälsar glatt.


Vad gjorde de i Ale stenar?!

Av Ida - 23 april 2007 21:16

Jag börjar med att rekommendera alla att lyssna på Bengt Brylde (med sådant där tyskt u med prickar på, fast jag vet inte hur man gör sådana). I torsdags var jag på en föreläsning med honom. Ämnet var lycka. Statistik om hur vida man var olika lycklig i olika delar av världen och vilka faktorer som spelar in. Till exempel så spelar pengar (och till viss mån fattigdom) mindre roll än man tror och saker som livssyn, social förmåga och äktenskapsliknande relationer större roll. Intressant.


Dessutom kan jag svara på Malins fråga angående att Ida inte skall gå på bal. Det finns några anledningar:


1. Hon vill inte få en dyr klänning nedspydd (de senaste åren har festen urartat)


2. Det är dyrt med 500 kronor för vegetarisk mat i form av halvfabrikatsbiffar som, om man har tur, är stekta och inte endast mickrade. (kanske en överdrift, men faktum är att den vegetariska maten brukar vara kass)


3. Hon vill inte leka vuxen (anledning nog)

Av Ida - 17 april 2007 23:35

På fredag har skolan bestämt att lägga in en obligatorisk Vett & Etikett-dag. Suck! Ida har inga lektioner på fredagar så därför känns detta lite onödigt. Hon som inte ens tänker gå på balen måste lära mig att dansa vals samt i vilken ordning man skall ta besticken vid en fin middag. Men hon vet ju att man börjar längst ut till höger, och därför anser hon sig ha rätten att skolka. Dessutom är hon så präktig att hon inte skolkat en enda gång under sin skoltid och hon kan ju inte ta studenten utan att ha gjort det!


Och för er som är intresserade tänker Ida nu berätta om sin dag:


Först på morgonen var det kör, men eftersom Ida skall vara sån där kom-fram-och-säger under vårkonserterna gick hon inte dit. Istället lyssnade hon och Sara minst fem gånger på ragtime-låten de skall sjunga. Sedan var det dags för estet-träff. Det var ganska lustigt denna gång faktiskt. Temat var mellanstadiedisco och tillställningen avslutades med danstävling. Förstapris var Nils. Nej nu ljög Ida för det var inte alls danstävlingen som avslutade. Det gjorde teatertreorna. Helt plötsligt utövade de stage fighting och slog varandra gula och blå. Ja jösses. Ida och hennes vänner var lite skakis efteråt, ty det är inte lätt att få luftslag att inte se ut som just luftslag. Sedan hade de lunch och idrott. Hur kan man komma på att lägga idrotten precis efter lunch? Idag kom det sig så att de själva fick välja aktivitet och det blev brännboll och fotboll i solens sken. Ida kommer att ha sådan träningvärk imorgon att hon inte kan gå i skoltrapporna. Efter det var det psykologi med stenar och spådomskonster. Idas spådom sa att hon skulle göra världen bättre på något sätt som hon nu inte minns. Kan det vara Freds och konflikts-kunskapen som spökar? Hm... Tillsist var det då dags för samhällskunskap. Ida fick tillbaka förra veckans ekonomiprov och blev så förvånad över resultatet att hon aldrig mer skall ha ångest över något liknande. Hon hade tydligen lyckats att både förstå ekonomin och se samband mellan olika ekonomiska modeller. Något som hon tvivlar starkt på att hon skulle klarat av denna vecka.


När hon kom hem var pappan osedvanligt glad och efter lite middag hjälpte hon honom att stapla virke. Då kom hon fram till att strö lekt är en ganska trevlig sysselsättning om vädret är fint.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards